«Το παγωτό είναι… έρωτας»! Στο ET Magazine η μοναδική παρασκευάστρια χειροποίητου παγωτού γάλακτος

Screenshot

Πέρσι, παρασκεύασε με τα χέρια της και εντελώς μόνη της, περισσότερους από δύο τόνους παγωτού γάλακτος. Και η αναφορά στο συγκεκριμένο είδος παγωτού δεν είναι τυχαία, καθώς γάλακτος θεωρείται το προϊόν που έχει περισσότερο από 35% φρέσκο νωπό γάλα.

Και τα χειροποίητα παγωτά της Θεσσαλονικιάς Ελένης Γιαννακίδου έχουν τουλάχιστον 35% φρέσκο νωπό γάλα, το οποίο μπορεί να αγγίξει και το 60% σε συγκεκριμένες παρασκευές! Άλλωστε, για αυτό το ποσοστό φρέσκου γάλακτος αναγράφεται ευδιάκριτα σε κάθε συσκευασία παγωτού της.

Η μοναδική παρασκευάστρια χειροποίητου παγωτού γάλακτος μιλάει στο ET Magazine του Eleftherostypos.gr και μας λέει πως και γιατί ασχολήθηκε με αυτό.

Γεννήθηκε, μεγάλωσε και κατοικεί στην κωμόπολη του Αγίου Αθανασίου, η οποία απέχει περίπου 20 χιλιόμετρα από το κέντρο της Θεσσαλονίκης. Η πρώτη επαφή της με το παγωτό ήρθε στη τρυφερή παιδική ηλικία. Ο παππούς της ήταν κτηνοτρόφος και έφτιαχνε τα δικά του γαλακτοκομικά προϊόντα: τυρί, γιαούρτι και παγωτό!

«Όλα ήταν πεντανόστιμα και κυρίως αγνά. Χωρίς καμία προσθήκη. Αυτή ήταν η πρώτη μου επαφή με το παγωτό. Απαλό, αισθησιακό, δροσερό και εύγεστο», λέει. Έδωσε πανελλαδικές εξετάσεις και πέρασε φυσικοθεραπεία σε ΤΕΙ, ενώ μετά την αποφοίτησή της πέρασε –με κατατακτήριες- στο τμήμα νηπιαγωγών του πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Όμως, στην «καρδιά» της υπήρχε πάντα το… παγωτό. «Άλλωστε, για εμένα, το παγωτό είναι… έρωτας», λέει και χαμογελά.

Έτσι, με οικογενειακή παρότρυνση και διάθεση άρχισε –το 2006- τις σπουδές της σε ιταλικό πανεπιστήμιο Gelato. Για σχεδόν έντεκα χρόνια διδάχθηκε τα «μυστικά» του παγωτού, πήρε τις βασικές γνώσεις, έμαθε να ξεχωρίζει τις καλές πρώτες ύλες, ήρθε σε επαφή με τα μηχανήματα και τις τεχνικές προδιαγραφές τους και γνώρισε τις σωστές συσκευασίες παγωτού.

Το 2017 δημιουργεί το πρώτο εργαστήριο της στη Θεσσαλονίκη, όπου για σχεδόν δύο χρόνια πειραματιζόταν πάνω σε νέες γεύσεις παγωτού. «Αλλά αυτό που κυρίως ήθελα να διερευνήσω ήταν πως μπορώ να αξιοποιώ στο παγωτό αγνές πρώτες ύλες. Δηλαδή, χωρίς να έχουν υποστεί βιομηχανική επεξεργασία. Ήθελα ένα αγνό παγωτό», αναφέρει. Το 2019 ανοίγει το δικό της κατάστημα στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, όπου διαθέτει περίπου 30 γεύσεις χύμα χειροποίητου παγωτού γάλακτος. Οι δουλειές πηγαίνουν εξαιρετικά, η φήμη της εξαπλώνεται από στόμα σε στόμα, αλλά μετά έρχεται η… πανδημία. Όπως ήταν φυσικό, ο κορονοϊός οδήγησε στην ανάγκη αναπροσαρμογής των επιχειρηματικών σχεδίων και επαναπροορισμού της θέσης της στην αγορά του παγωτού.

«Οι σπουδές, οι επενδύσεις, τα ρίσκα έγιναν όλα με ιδία κεφάλαια. Είχα και εξακολουθώ να έχω εμπιστοσύνη στο όνειρό μου και τις δυνατότητές του. Για αυτό το 2021, έστησα και πάλι την επιχείρηση, την οποία ονόμασα Ellen’s Deluxe Milk Ice Cream», προσθέτει. Το εργαστήριο της βρίσκεται στον Εύοσμο, όπου καθημερινά παρασκευάζει χειροποίητο παγωτό γάλακτος.

Τα παγωτά της δεν έχουν αέρα και τεχνητό όγκο, χημικά και διογκωτικές ύλες, τεχνητά χρώματα και συστατικά, έτοιμες πρώτες ύλες σε σακουλάκια, σκόνη ή ορό γάλακτος, πρόσθετες πρωτεΐνες, συντηρητικά και άλλες σκόνες, γαλακτοματοποιητές και σταθεροποιητές και φυσικά νερό με αποτέλεσμα να μην λιώνει εύκολα. «Η διαφορά του σε σχέση με τα υπόλοιπα που κυκλοφορούν είναι ότι περιέχει 100% φυσικές πρώτες ύλες. Τέτοιου είδους παγωτό δεν υπάρχει ούτε στην ελληνική, ούτε την ευρωπαϊκή, ούτε καν την αμερικανική αγορά», ξεκαθαρίζει. Μάλιστα, το πάθος της για τον εντοπισμό και τη χρήση αγνών πρώτων υλών την οδήγησε στη… Βραζιλία για να βρει τους σωστούς κόκκους καφέ για το παγωτό της, αλλά και σε άλλες εξωτικές περιοχές.

«Πλέον, προμηθευόμαστε τον καφέ από Δανούς και Εσθονούς συνεργάτες, που διαθέτουν εσπρέσο εμποτισμένο με βότανα, θεραπευτικά μανιτάρια και ρίζες, ο οποίος ‘δένει’ αρμονικά με το παγωτό μου. Ακόμη και τον ανθό αλατιού τον παίρνουμε από τη Μάνη και φυσικά τη μαστίχα από τη Χίο», λέει.

Σήμερα διαθέτει σε καταστήματα, ζαχαροπλαστεία, ξενοδοχεία και εστιατόρια, περίπου 30 γεύσεις παγωτού γάλακτος. Από τις κλασικές, όπως βανίλια, σοκολάτα, τσιζ κέικ, έως πιο… ντελικάτες όπως με εκχύλισμα Korean red ginseng, μοχίτο και ZUPPA INGLESE, το οποίο περιέχει λικέρ βοτάνων alkermes και το προμηθεύεται από το αρχαιότερο φαρμακείο της Φλωρεντίας! «Φυσικά, μπορούμε να παρασκευάσουμε και νέες γεύσεις. Κατά παραγγελία. Συνήθως είναι κάτι που ζητούν οι σεφ καλών εστιατορίων, καθώς θέλουν οι γεύσεις να ταιριάζουν με τα κρασιά», αναφέρει.

Εκτός από την Ελληνική αγορά, η Ελένη Γιαννακίδου εξάγει τα παγωτά της στο Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γερμανία, τη Γαλλία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και σύντομα στη Δανία και την Εσθονία. «Θέλω να δώσω τη δυνατότητα σε όσους περισσότερους μπορώ να γευτούν το χειροποίητο παγωτό γάλακτος. Στην επίτευξη του σκοπού, έχω συνοδοιπόρο την κόρη μου, Νεφέλη – Μικαέλα. Μετά την ολοκλήρωση των σπουδών της στο τμήμα Πολιτικών Επιστημών του ΔΠΘ, θέλει να συμμετάσχει πιο ενεργά στο εγχείρηση. Μέχρι τότε, αποτελεί την αποκλειστική γευσιγνώστριά μου. Ο ουρανίσκος της έχει μία ιδιαίτερη ευαισθησία στο χειροποίητο παγωτό και δεν βγάζω κανένα νέο προϊόν, αν πρώτα δεν μου δώσει το ‘πράσινο φως’», καταλήγει.

Πηγή: https://eleftherostypos.gr/ellada/to-pagoto-einai-erotas-sto-et-magazine-i-monadiki-paraskevastria-cheiropoiitou-pagotou-galaktos

Share